Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Hajnaltűztánc eredete

2008.06.17

Deédes aranyasszony és férje, Nekese fősámán 455-ben Ózdon ütötték fel az úzok székhelyének sátrait, mivel szerintük az országnak a Bolhád hegyvidék a legvé­dettebb területe minden ellenséggel szemben. Lovasaik Sajó-Ordosz térségében véd­ték Ózdot a meglepetések ellen. Nekese Vasváron tömérdek vasat munkált meg a visszamaradt törzsek teljes ellátására.

A 4507. medvetoros év nyarán (467-ben) az Aranyasszony 52. születése napján örömtüzek gyúl­tak a Bálványon, megszületett Deédes 24. unokája. Nekese hálát mondott Joli-Tó­remnek, az Úz nép istenasszonyának a bőséges aratásért és áldását kérte a leányvásárra.

Mosolygó, vidám fiatalok járultak a gyöngélkedő Aranyasszony elé, hogy engedé­lyezze a leányvásárt és leendő házasságukat. Nekese összeadta a fiatalokat és megkez­dődött Joli-Tórem boldog éjszakája. Ekkor kelt el az utolsó rimalány, jeléül annak, hogy a hun törzsek Kaltes-asszonya, az Élet-anya jelképesen bevégezte az ifjúság ka­landozását. A rimalányok feloszlatásához Dunna-asszony is hozzájárult, csupán az ő belső szolgálatában maradt még 24 rimalány, mint Budavárának a békesség őrei. Ugyanis a nyugati világ Dunna-asszonyt ismerte el a 24 Hun Törzsszövetség uralko­dójának, aki a kalandozásokat beszüntette és ezért hálából a pápa javaslatára a nyu­gatiak sem támadták a Hun-birodalmat.

Éjfélkor Deédes rosszul lett és felszólította gyermekeit, unokáit és szeretteit, hogy senki ne sírjon, mert ő már elfáradt és meg fog halni. Végtelenül boldognak érzi ma­gát, mert kilenc fia, hat leánya és 24 unokája folytathatja megkezdett munkáját. Mire felkel a nap, rakjanak óriási tüzet a Bálványon és a boldog, szép fiatalok az ő teteme körül járják el a hajnaltáncot.

Nekesse végrehajtotta az aranyasszony utolsó kívánságát és mire a hajnal megha­sadt, az ifjú párok eljárták az első hajnaltáncot az aranyasszony égő-ravatala körül, majd amikor felkelt a nap, vihar keletkezett és a szél széthordta az aranyasszony ham­vait, hogy örökké éltesse az Úz népet, Joli-Tórem békés népét.

Ennek emlékére járják még ma is a lakodalmas hajnaltáncot a fiatalok az esküvők utáni hajnalon.

Utána az Arvisura törvények szerint Nekese 24 napig mesélte az Úz nép sokezer éves történetét.

 269.  Arvisura